KAKO SMANJITI KISELOST ORGANIZMA PRIRODNIM PUTEM

Povećana kiselost organizma je jedan od najvećih neprijatelja zdravlja u našem modernom dobu. Sve je više lekara i nutricionista koji smatraju da sve bolesti (čak i rak) imaju jedan te isti uzročnik – preveliku količinu otpadnih kiselina koje se talože u tkivima, a među njima je i Tiodor Barodi, pisac knjige „Alkalizujte se ili umrite“ koja je stekla ogromnu popularnost. On objašnjava da naš organizam funkcioniše na taj način što otpadne kiseline koje ne uspeva da izluči upija ponovo iz debelog creva, te ih kasnije preko jetre šalje nazad u naš krvotok. Ukoliko se pokaže da je kiselost organizma povećana, neophodno je što pre povratiti balans tj. ph ravnotežu i na taj način sprečiti pojavu bolesti, a prvi korak je potpuna promena ishrane i potpuna alkalizacija organizma. Stoga nam je veoma važno znati koje su to bazne namirnice, a koje kisele.


KISELOST ORGANIZMA SIMPTOMI

Mnogi lekari smatraju da moderni stil života, konzumiranje prerađenog šećera i brašna, previše mesa, mleka i mlečnih proizvoda, štetni duvan i većina lekova uzrokuju kiselost organizma i izazivaju pad ph vrednosti našeg tela, što je uzrok mnogih bolesti. Čak i ako se razbolimo, uspeh bilo koje terapije mnogo je veći ako se telo oslobodi kiselina, što uključuje promenu životnih navika i uzimanje namirnica koje daju potrebnu baznost organizma. Ravnoteža kiselina i baza u telu izuzetno je važna za naše zdravlje. Upravo od tih biološko-fiziološko-hemijskih ravnoteža koje imaju ulogu važnog regulacionog mehanizma u svim telesnim funkcijama zavisi i da li ćemo biti zdravi ili bolesni. Kada se jednom poremete, te funkcije su merljive kao promena koja nam može dati vrlo jasan signal, da je naše telo ušlo u stanje neke od bolesti, što se vrlo lako može primetiti i ph pomakom prema kiselosti, na šta nas upozoravaju brojni simptomi.. Evo šta sve može uzrokovati poremećena bazno- kisela ravnoteža:

Tegobe lokomotornog sistema – bol u leđima, osteopooza, i ostale reumatske tegobe,
Problemi sa organima za varenje – crevne upale, akutni i hronični gastritis,  neprijatni grčevi, poremećena crevna flora,
Hronični umor, malaksalost, nedostatak energije, stalnu pospanost,
Nervozu, anksioznost i izraženu depresivnost,
Bolesti srca, aritmiju, nizak pritisak,
Migrene i jake glavobolje,
Pokvarene zube i paradentopatiju,
Bubrežni disbalans,
Giht,
Krutost mišića i smanjenje izdržljivosti,
Nizak prag bola – nepodnošenje bola.
Naime kao što vidite nema organa niti pojedinačne ćelije našeg tela koji ne mogu biti oštećeni ili potpuno uništeni zbog povećane kiselosti organizma. Međutim, u našem organizmu postoji tkz. samoregulacija koja nastoji da održava stalnu koncentraciju kiselosti krvi na optimalnih ph 7,4. Ipak načinom života i lošom ishranom možemo povećati kiselost organizma i u tom slučaju previše kiseline se nakuplja na nekim mestima, što se manifestuje bolnim naslagama na vezivnom tkivu koje se sastoje od nakupljenih soli. To su već simptomi i znaci hroničnog oštećenja i uzrok mnogih pomenutih zdravstvenih tegoba.

TEST ZA KISELOST ORGANIZMA KOD KUĆE

Usled loše i neadekvatne ishrane, kao i stresa nastaje disbalans i tj. kiselost organizma, što uzrok je razne zdravstvene tegobe, pa čak i maligna oboljenja. S druge strane velika baznost organizma sprečava nastajanje i razvijanje postojećeg raka. Istraživanja govore da se maligni tumor ne može razvijati u baznoj, već samo u kiseloj sredini, tako da ph krvi treba da bude što viši. Inaće ph organizma od 7,0 – oznaka je za neutralno, a naše telo je blago bazno sa 7,4 ph i tome treba da težimo.  Pomoću ph test trake koju možete kupiti u lokalnoj apoteci, vrlo lako i jednostavno možete i sami utvrditi da li je situacija u vašem slučaju uravnotežena. Za zdrave ljude, da bi se izbeglo bolesno stanje, odnos treba da bude 75 odsto bazne hrane naspram 25 odsto kisele tokom dana. Zato je vrlo važno da saznamo koje su to namirnice koje zakiseljuju organizam, da bi ih mogli izbeći, a sa druge strane da se u jelovnike što više uključi bazna hrana.

Ukoliko je kiselost organizma povećana, potrebno je smesta pristupiti neutralizaciji, a u toj borbi ključnu ulogu imaju minerali. Naime, suvišne kiseline neutrališu kalcijum, natrijum, magnezijum, kalijum, cink i gvožđe. Pritom važnu ulogu ima kalcijum uskladišten u zubima i kostima, pa ako vas muče karijes ili osteoporoza, obavezno proverite vašu ph vrednost organizma. Takođe, treba znati da šećer prilikom razgradnje troši kalcijum, pa upravo zbog toga ljudi koji jedu mnogo slatkiša često pate od nedostatka ovog minerala.

ALKALIZACIJA ORGANIZMA ISHRANOM

Voće i povrće ne treba jesti istovremeno, jer se sveže voće brzo vari, dok razgradnja nekih vrsta povrća traje i do tri sata. Takođe, ne kombinujte voće i hranu koja sadrži skrob, poput hleba. U takvim slučajevima, u ustima se ne razlaže skrob, što je posledica smanjenog izlučivanja ptijalina (enzima u pljuvački koji stvara baznost), već započinje fermentacija. Međutim, skrobne namirnice možete jesti s povrćem (nastaje umereno kiselo okruženje), a preporučuje se kombinovanje pirinča ili krompira s kuvanim brokolijem, šargarepom ili lukom. Alkalizacija organizma nije moguća ako se zajedno konzumiraju dve skrobne namirnice, poput krompira i pirinča. Skrob nije preporučljivo kombinovati ni s belančevinama (stvaraju jaku kiselost organizma), pa obrok s hlebom i mesom ili s mesom i krompirom treba zaobilaziti u širokom luku.

Naime, prilikom varenja belančevina izlučuje se ona kiselina, koju skrob neutrališe te tako znatno usporava svoju razgradnju. Skrob i belančevine se tako nesvareni zadržavaju u želucu i crevima. dok ne počne proces truljenja, čime se drastično povećava kiselost organizma. U istom obroku konzumirajte samo jednu vrstu hrane s visokim procentom belančevina. Na primer, ako istovremeno jedete meso i mleko, probavni sokovi namenjeni razgradnji skrobnih namirnica, jer se mleko tada ne vari. Koagulirane mlečne belančevine slepljuju se sa ostalom hranom i sprečavaju dodir sa želudačanim sokovima, pa započinje njeno truljenje i drastično povećanje kiselosti organizma.


KISELI ORGANIZAM  – POSLEDICE PO ZDRAVLJE

U zavisnosti od stepena zakiseljenosti organizma, zdravstvene tegobe mogu se podeliti u tri grupe:

Blaže tegobe koje uzrokuje kiselost organizma su: akne na licu, uznemirenost, bolovi u mišićima, hladne ruke i noge, vrtoglavica, pomanjkanje energije, bolovi u zglobovima koji se šire, alergije na hranu, hiperaktivnost, napadi panike, predmenstrualni sindrom, smanjen libido, nadutost, žgaravica, dijareja, zatvor, peckanje prilikom mokrenja, intezivan miris mokraće, blage glavobolje, aritmija i ubrzano lupanje srca,
Srednje: osip, depresija, slabljenje koncentracije i pamćenja, migrena, nesanica, smetnje u čulima mirisa, ukusa, vida i sluha, astma, bronhitis, virusne infekcije (kijavica,grip), bakterijske infekcije (stafilokokne, streptokokne), gljivične infekcije (Candida albicans), impotencija, upala mokraćnih kanala i debelog creva kofitis), pojačano opadanje kose, psorijaza, endometrioza…
Teške zdravstvene tegobe: Hodžkinova  i Kronova bolest, sistemski eritemski lupus, multipla skleroza, sarkoidoza, reumatoidni artritis, leukemija, tuberkuloza i sve vrste raka.
Kao što vidite brojne su posledice po naše zdravlje, čiji je direktni uzročnik kiselost organizma, da biste ih izbegli dajemo vam nekoliko odličnih preporuka kako alkalizovati organizam kod kuće:

Jedite samo onda kada ste gladni.
Pripremajte jednostavne obroke s najviše četiri vrste namirnica da biste izbeli povećanu kiselost organizma.
Ne koristite teške biljne masti.
Neka hrana koju konzumirate bude sobne temperature (ni pretopla ni prehladna).
Sirovu hranu jedite pre kuvane.
Leti konzumirajte više sirove hrane.
Izbegavajte prerađenu hranu i zaslađivače (beli hleb, beli pirinač, beli šećer…).
Svaki zalogaj prožvaćite najmanje 25 puta, jer pljuvačka sadrži enzim ptijalin, koji stvara baznu sredinu.
Takođe, dobro sažvakana hrana lakše se vari i podstiče baznost.
Pijte najmanje šest do osam čaša vode dnevno.
Ne jedite kad ste umorni, nervozni ili ljuti, kada vam je vruće ili hladno, kada osećate bolove, ili ste uznemireni ili imate visoku temperaturu.
BAZNA HRANA LISTA NAMIRNICA

Ukoliko je  u vašem slučaju ustanovljena kiselost organizma, dajemo vam još nekoliko korisnih smernica šta možete učiniti za sebe. Najvažnije je da što više unosite bazne namirnice koje će vam dodatno alkalizovati organizam. U njih ubrajamo:

Sveže voće,
Sveže zelene salate,
Sve klice,
Povrće (sirovo ili kuvano),
Bademove ili suncokretove semenke (namočene u vodi),
Jabukovo sirće,
Kukuruz na klipu,
Urme -datulje,
Sušeno voće,
Začinsko bilje,
Sokovi od svežeg sirovog voća,
Sokovi od svežeg sirovog povrća,
Beli luk,
Surutka od kozjeg mleka,
Alge, spirulina, hlorela,
Biljni čajevi (bez kofeina),
Med,
Limun,
Bob,
Proso,
Kinoa,
Nerafinisana, hladno ceđena ulja od lana, kokosa, gvožđa,avokada, suncokreta, šafrana i maslina.
Krompir,
Čorbice od povrća,
Organski javorov sirup
Upravo je ovo hrana koja smanjuje kiselost organizma i trebamo je konzumirati što češće. Ako izbacimo iz jelovnika sve što remeti našu enzimsku ravnotežu i povećamo unos vode, bavljenje fizičkom aktivnošću, naučimo pravilno da dišemo, ili redovno idemo na masažu ili u saunu, učinili smo mnogo toga da naše telo bude u savršenoj ravnoteži – i eliminisaćemo svaku mogućnost za pojavu bolesti. Pravilna bazna ishrana i ovakav pristup životu, omugućuju nam da zadržimo visok energetski potencijal, smanjuju mogućnost za zdravstvene tegobe i to naročito važi za stres, koji će nam postati potpuna nepoznanica.

HRANA KOJA ZAKISELJUJE ORGANIZAM

Kiselost organizma ponajviše zavisi od hrane koju jedemo i našeg načina života.

Zakiseljenje mogu da izazovu sledeći faktori:

Previše mesa tokom dana,
Zagađenje okoline- vazduha,
Alkohol i pušenje,
Kisele kiše jer potiskuju minerale u niže slojeve tla,
Sečenje obrada i kuvanje hrane,
Premalo tečnosti,
Stres i premalo kretanja,
Spoljašnji faktori koji uzrokuju kiselost organizma:



Visoke temperature i preterano znojenje,
Uzimanje lekova posebno salicilata, koji su sastavni deo svih analgetika i tableta.
Za dobro varenje, za izlučivanje svih nepotrebnih i štetnih materija bez fermentacije i  neprijatne nadutosti, crevni i želučani sadržaj treba da imaju uravnoteženu ph vrednost.Rešenje je sledeće: jednostavno treba smanjiti unošenje kiselih namirnica u korist baznih, koje pogoduju organima za varenje, a dobrodošla pomoć biće i svakodnevna upotreba alkalne vode dobijene procesom jonizacije.

Namirnice koje zakiseljuju organizam spisak

Alkohol,
Ječam,
Crni i beli biber,
Hleb,
Kolači,
Konzervirano voće ili povrće,
Gazirana pića,
kako smanjiti kiselost organizmaSve žitne pahuljice,
Čokolada,
Mlečni proizvodi,
Jaja,
Hrana kuvana na ulju,
Žitarice (osim kinoe i prosa),
Sve vrste mesa, riba, školjke,
Nikotin,
Zobena kaša,
Testenine,
Kokice,
Konzervansi,
Soja, tofu, tempeh,
Beli i prerađeni šećer,
Brojni veštački zaslađivači,
Kafa i napici koji sadrže kofein.


U KAKVOM ODNOSU TREBA DA BUDU KISELA I BAZNA HRANA?

Postoji hrana koja predstavlja izvor kiselina ili baza, kao  i hrana čijom razgradnjom nastaju kiseline ili baze. Naime kada se govori o uticaju hrane na ph balans organizma, uglavnom se misli upravo na te proizvode razgradnje koji nastaju u telu. Ovo se može najbolje objasniti na primeru mesa. Jedući meso ne osećamo kiselost, ali kao rezultat razgradnje mesa nastaju kiseline koje u određenim okolnostima mogu da uzrokuju zakiseljenje, odnosno acidozu –kiselost organizma. Na potpuno suprotnoj strani od mesa je limun, dok ga jedemo, osećamo kiselost, ali kao rezultat razgradnje limuna nastaju – baze. Upravo zbog toga je i preporučljiva svakodnevna alkalizacija organizma limunom.

Ravnomeran pH balans održavaju bubrezi i pluća

Bazalnost i kiselost organizma se mere na osnovu ph faktora. Čista kišnica ima ph 7,0 te se smatra neutralnom.Sve ispod vrednosti 7  je kiselo, a iznad toga smatra se baznim. Međutim kada su u pitanju ph vrednosti ljudskog organizma, ne možemo govoriti o ph celog tela. Recimo ljudska koža ima oko 5,5 ph što se smatra za lagano kiselo. Ph pljuvačke se kreće od 6,5 do 7,4 (varira na obe strane oko neutralnog). Probavni trakt ima od 1,5 do 7 ph zavisno od faze varenja.A kad smo zdravi ph krvi se kreće od 7,35 do 7,45 (lagano bazno). Ph vagine je gotovo uvek više na kiseloj strani(da bi se zaštitila od infekcija), dok neki drugi delovi tela imaju potpuno drugačiji balans. Potrebnu ravnotežu naše telo održava putem bubrega i pluća. Međutim hronična neravnoteža iscrpljuje organizam.

Nadamo se da sta pronašli odgovore kako smanjiti kiselost organizma, a mi vam preporučujemo i tekst: alkalna dijeta.



Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com

Nema komentara:

Pokreće Blogger.