Sve blagodeti đumbira: Prirodni lek i moćni afrodizijak

Đumbir je tropska biljka čija stabljika podseća na trsku i može da naraste do jednog metra u visinu. Koren je mesnat, debeo i veoma aromatičan. U 100 g đumbira ima oko 80 kcal, od čega 1,82 g proteina, 0,75 g masti i 18 g ugljenih hidrata. Ovaj koren obiluje mineralima, kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i niacina.
Svež koren đumbira koristi se za podsticanje znojenja i izbacivanje toksina iz organizma, dok se sušen preporučuje za stomačne bolesti, dijareju i kašalj
ZA ŠTA SE KORISTI
Đumbir se još od davnina koristio i kao hrana i kao lek, pa se tako u kineskim zapisima koji datiraju iz 4. veka jasno navodi da je ova biljka odličan lek protiv mučnine, bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma. U srednjem veku su mu evropski vladari pripisivali razna afrodizijačka svojstva, a u 16. veku korišćen je kao lek protiv kuge. U Indiji se sada žuti đumbir koristi za ubrzavanje varenja, lečenje srčanih bolesti i zaceljivanje rana.
Danas je đumbir, tvrde naučnici, idealan lek protiv upala, otoka i grčeva, ali se koristi i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, prevenciju prehlade… Osim toga, đumbir poboljšava pamćenje, ublažava mučninu u trudnoći, uništava mikroorganizme i podiže energiju. Ova lekovita biljka sadrži i kurkumin koje ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka u organizmu, pospešuje rad jetre, pa se koristi i za detoksikaciju organizma.
Đumbir snižava vrednosti holesterola u krvi, smanjuje bolove, posebno reumatske, i povećava broj i pokretljivost spermatozoida.
PROVERENI RECEPTI
Čaj za zdravo srce
Oljuštite i iseckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u 5 dl hladne vode, kuvajte oko 20 minuta, a zatim procedite i zasladite medom. Pijte nekoliko šolja dnevno.
Sirup protiv prehlade
U 2 dl vode stavite dve kašičice sveže iseckanog đumbira, pa kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta. Dodajte 150 g šećera ili meda i kuvajte još malo dok ne postane sirupasto. Uzimajte jednom dnevno kašiku sirupa. Ukoliko vam je sirup previše sladak, rastvorite ga u šolji crnog čaja i popijte.
Ulje za masažu
Đumbir se od davnina koristio i kao hrana i kao lek
Iscedite koren đumbira srednje veličine u sokovniku i pomešajte s uljem susama u odnosu 1:1. Promešajte pre upotrebe i čuvajte u frižideru. Najbolje je da pravite male količine.
Energetski napitak
Pola kašičice sitno seckanog svežeg đumbira pomešajte s pola kašičice mlevenog lanenog semena i kašičicom meda. Dodajte 2 dl negazirane mineralne vode, sok od jednog limuna, grejpfruta i pomorandže.
izvor:http://zena.blic.rs/
Nema komentara: